14. april 2016

Et fællesskab blev til en folkebevægelse mod ensomhed

Mange af os kender sikkert nogen, der ofte føler sig ensomme, men måske uden at vi ved det. Ensomhed er noget, der kan ramme i alle aldre, og det er desværre stadig et tabu for mange, hvilket netop er med til at gøre problemet større.

Ensomhed starter ofte med at være noget, der gør ondt i sjælen, men for flere bider ensomheden sig fast, og de holder helt op med at være sammen med mennesker, fordi dem, der er ramt af ensomhed, tror, at de ikke har noget at tilbyde.

Det er et kæmpe problem for langt flere, end vi går og tror. Ensomhed er lidt af en folkesygdom, eftersom videnskabelige undersøgelser viser, at hele 210.000 voksne danskere føler sig ensomme.

Heldigvis er der nogen, der gør noget ved det. Nogle gør noget i det små – andre i et større billede, og her er Ania Stoltz Andersen en af de sidste. Ania Stoltz Andersen kæmper syv dage om ugen for at bringe mennesker sammen i fællesskaber, så vi sammen i Danmark kan komme ensomheden til livs.

Som medstarter og projektleder i “Folkebevægelsen Mod Ensomhed” bruger hun 50 timer om ugen eller mere på at koordinere mere end 60 forskellige organisationer i Danmark, så de i fællesskab kan skabe rammerne for, at vi kan komme hinanden ved.

Anja Stoltz Andersen er altid på. Altid. Og hun har altid 1.000 bolde i luften. Der er altid en fond, der skal søges; en ensom, der skal svares; et møde, der skal holdes eller en strategi, der skal på plads. Men det vildeste er næsten, at hun er stand til at gøre det med et smil på læben.

Med Ania Stoltz Andersens indsats i Folkebevægelsen Mod Ensomhed har hun været en vigtig del af arbejdet for at gøre en kæmpe forskel for Danmark og de ensomme:

– Der er sat fokus på ensomhed – med kampagner og som temauge på DR
– Det er gjort let for alle at finde et fællesskab på www.modensomhed.dk
– Der er samlet 60+ organisationer om et fælles mål
– Danmark er blevet inviteret til at mødes og spise sammen: www.danmarkspisersammen.dk

Hele Folkebevægelsen Mod Ensomhed har gjort en kæmpe indsats, men det kan være svært at se, hvordan det skulle være gået så godt uden Ania Schultz Andersen.

Ania Schultz Andersen er i hvert fald en heltinde i vores øjne – og muligvis også for nogen, du kender, men som du måske ikke ved!

Ania Stoltz Andersen