10. april 2017

”Her lover vi ikke noget, vi ikke kan holde”

Det er den sidste dag på måneden, så der er godt fyldt op i Morgencafeen i Københavns Nordvestkvarter. Omkring 80 hjemløse er lige blevet færdige med at spille banko. En pakke cigaretter for en række og et gavekort på 100 kr. til Rema1000 for en fuld plade er yderst brugbare præmier sidst på måneden.

”Vi har en læge i huset i dag, hvis der er nogle der har brug for at blive set efter,” råber Michael Esbensen ud over rummet. Han er en venlig mand med langt gråt hår og et fast håndtryk.

Han er daglig leder af nonprofit-foreningen Giv Din Hånd, der støtter Københavns hjemløse og udsatte –
og blandt andet driver Morgencaféen, der er nomineret til Fællesskabsprisen 2017. Fra mandag til fredag fra kl. 6 til kl. 14 kan byens hjemløse komme forbi lokalerne på Theklavej, hvor der er kaffe på kanden og et varmt måltid mad. I huset kan de hjemløse også få varmt tøj og en sovepose, hvis det er nødvendigt.

Kontanthjælpsloftet har ramt hårdt
På Morgencaféen hjælper de også de udsatte borgere med kontakten til det offentlige og boligforeninger. Og det er der blevet mere brug for efter kontanthjælpsloftet er trådt i kraft, fortæller Michael Espensen.

”Efter kontanthjælpsloftet starter den sidste del af måneden før. Allerede omkring d. 15. faktisk. Vi har derfor flere og flere brugere, der skal have hjælp med kontakten til det offentlige eller til boligselskabet, hvis de har svært ved at betale deres husleje, ” forklarer han.

Udover køkkenpersonale og projektmedarbejdere, så er der blandt andet også 10 jurister og 6 læger tilknyttet, der alle arbejder frivilligt.

Unge hjemløse skal have særlig hjælp og opmærksomhed
Hver dag er der omkring 80 hjemløse og socialt udsatte, der benytter sig af Morgencaféen – heriblandt også helt unge hjemløse, der skal have en anden behandling end de ældre brugere.

”De helt unge forsøger vi aktivt at hjælpe ud af hjemløshed og videre i job eller i uddannelse, inden de får skabt sig en hjemløseidentitet. Vores ældre brugere skal derimod bare have noget pleje og omsorg. Flere af dem er ved at drikke sig ihjel, så det handler om, at de skal have det så godt som muligt, mens de stadig er i live,” siger Michael og fortsætter:

”Fælles for alle vores brugere er, at de alle sammen har oplevet massivt svigt. Derfor er vi også opmærksomme på, at vi aldrig lover dem noget, vi ikke kan holde.”

Foruden Morgencaféen, så driver Giv Din hånd også flere andre projekter, der støtter eller oplyser om hjemløshed. Blandt andet Bindeleddet, der hjælper unge hjemløse fra gade til hjem – og Gravplads For Gadens Folk, der har etableret en gravplads for hjemløse på Assistens Kirkegård på Nørrebro.

Du kan læse mere om de mange projekter her:
http://www.morgencafeen.dk/projekterogsamarbejder1

Og give dem din stemme til Fællesskabsprisen 2017 her:
http://faellesskabsprisen.dk/nomineret/morgencafeen-for-hjemloese/