8. marts 2017

Madfeen Bette Sonja tryller i ældres køkkener: “Jeg vil ikke finde mig i, at de er nødt til at spise kattemad!”

74-årige Bette Sonja er nomineret til årets Fællesskabspris for sit initiativ De Danske Madfeer, der arbejder for at give bedre mad til ældre danskere.

Hvad er du for en? Jeg er en pensioneret sygeplejerske, der har fået nok af, hvordan vi behandler vores ældre. Jeg har kendt ældre mennesker, der har siddet alene i deres lejlighed og spist kattemad fra dåse, fordi de ikke har nogle penge, eller gerne vil bruge dem på gaver til deres børnebørn. Derfor er jeg blevet madfe, hvilket betyder, at jeg tager hjem til de ældre i deres hjem, laver dem et godt måltid mad og snakker med dem.

Hvad snakker I så om? De fortæller om deres liv. Det er jo mennesker der har gået gennem krig og kærlighed og har de mest fantastiske historier at fortælle. Når vi ikke har mere at snakke om så synger vi. Jeg kan alle de gamle revysange, der minder dem om første gang de mødte deres kone eller mand. Jeg holder mig heller ikke tilbage fra at tage en svingom med dem, så de også kan få noget nærhed og få rørt sig lidt.

Hvornår blev du sidst rørt til tårer? Det var op mod jul, hvor der var en ældre herre, der ringede til mig. Han havde mistet sin kone og havde ingen at fejre jul med. Men jeg havde ingen madfeer jeg kunne sende ud til ham. Kort efter, jeg havde lagt på, ringede der en dame og meldte sig som madfe. Så de endte med at holde jul sammen – og så giver det altså mening at lave det jeg laver. Ingen skal være alene.

Bette Sonja er nomineret til Fællesskabsprisen 2017, læs mere om hendes projekt eller giv hende et hjerte med på vejen her: http://faellesskabsprisen.dk/nomineret/bette-sonja-poulsen/