23. marts 2017

Manden med arret: “Jeg var klar til at blive glemt”

Engang var det ham, der drak sig fra sans og samling, tog stoffer og slog løs på folk. Det var også i en slåskamp, at han blev skåret med en kniv i ansigtet og dermed fik sit tilnavn Manden med Arret. I dag kæmper han med alt, hvad han har for at forhindre unge i at ende i samme helvede. Derfor er Peter Bang nomineret til Fællesskabsprisen 2017.

Med en barndom med tæsk, seksuelt misbrug og alkohol allerede som 9-årig og et ungdomsliv med stoffer og kriminalitet, kender 45-årige Peter Bang kun alt for godt, hvad det vil sige at være derude, hvor alt føles ligegyldigt.

Derfor er det blevet til et livsprojekt for ham at tale med hjemløse, socialt udsatte og unge mennesker og forhindre dem i at ende i samme helvede som ham.

“Det hjælper ikke at sige, at man ikke må tage stoffer. Derfor er det heller ikke mit budskab. Jeg taler ikke til folks hjerner, jeg taler til deres hjerter. Jeg fortæller min historie og hvordan det føles at stå uden venner, familie og med ønsket om at tage sit eget liv. Jeg havde ingen, sad bare og så Horton Sagaen for mig selv, mens jeg ventede på mit næste heroinfix”, fortæller Peter og fortsætter:

“Jeg havde praktisk talt pakket alt, hvad jeg ejede i flyttekasser, skrevet et afskedsbrev til mine forældre og min daværende kæreste med ønsket om at ville begraves på de ukendtes grav, så jeg bare kunne blive glemt. Men inden jeg nåede at gøre noget dumt, fik jeg besked om at være kommet ind på et behandlingscenter på Bornholm, og det ændrede mit liv totalt”

I dag har Peter Bang været stoffri i fire år, og har fundet tilbage til et liv, hvor hans omverden betyder noget for ham, og hvor han betyder noget for andre. Han holder så mange foredrag han kan komme til, og bruger overskuddet til at hjælpe unge, hjemløse og socialt udsatte. Det er for dette arbejde, at Jeanette har nomineret ham til Fællesskabsprisen 2017.

“Peter har modet til at være hudløst ærlig, og det har hjulpet mig og mange andre. Hans måde at tale om sine oplevelser på skaber et enormt fællesskab for folk, der ellers intet fællesskab har og grundlæggende føler sig helt forkerte og alene. Hans ærlighed er en inspiration for os alle”, fortæller Jeanette.

Du kan læse Peters nominering og stemme på ham her.