13. april 2016

Rumænere er til stor gavn for Skagen

Finn Jenne har siden 2008/09 arbejdet hårdt for, at tilflyttere fra Rumænien får ordentlige forhold i Skagen. Det er ikke kun gode forhold på arbejdspladserne i fiskeindustrien Prime Ocean i Skagen, men også i deres fritid.

Finn Jenne har skabt et netværk til rumænerne i Skagen, som sidenhen har udviklet sig enormt gennem gensidig respekt. Finn Jenne har utrætteligt holdt møder med rumænerne, hvor der har været fokus på integration, dansk kultur, fritidsinteresser, SKAT, kulturelle steder samt det ansættelsesmæssige.

Uden Finn Jennes indsats ville en af byens største fiskeindustrier ikke have ændret sig fra en arbejdsplads, hvor lokale ikke ville arbejde, til en arbejdsplads, hvor der i dag også er lokale, der søger.

Med Finn Jenne som sparringspartner har mange rumænere meldt sig ind i en fagforening for at blive en del af et fællesskab. På flere møder har Finn Jenne fortalt om “den danske model”, så forståelsen for arbejdsmarkedsforholdene og de rettigheder og pligter, der er i Danmark, er store. Forhold som rumænerne af gode grunde ikke kendte, da de kom til Danmark.

Gennem Finn Jenne har flere hundrede rumænere modtaget tilbud om danskundervisning. Finn Jenne har en aftale med sprogskolen om dette samt skaffet undervisningslokaler til formålet. Det er til stor gavn for rumænernes integration og muligheder for at de kan begå sig i lokalområdet.

Finn Jenne har også lykkedes med at få integration af rumænere på dagsordenen i det lokale erhvervsliv. Lokale arbejdsgivere er begyndt at hjælpe udenlandske medarbejdere med sprog, lokalkendskab og andet, som man ellers ikke kender som ny borger i Danmark.

Finn Jenne er åben og imødekommende, og via Facebook skaber han også mange kontakter og nye venner. Facebook bruger Finn Jenne aktivt til at informere og hjælpe, da han er venner med mange fra andre lande. Der er mellem 350-500 rumænere i Skagen.

En by med ca. 8000 indbyggere, så rumænere fylder godt i gadebilledet, hvorfor det er vigtigt med en god integration. I Finn Jenne er en person, som man altid kan kontakte, når der er brug for hjælp eller bare et godt råd.

Finn Jenne har i højeste grad fortjent at vinde Fællesskabsprisen 2016, da han er en person, som virkelig har gjort en kæmpe forskel for, at rumænere kan blive en del af det lokale fællesskab i Skagen og omegn.

Finn Jenne