10. marts 2017

Teenagers vilde to-trins-raket: Mindsker madspild og hjælper udsatte i 70 byer

17-årige Rasmus Erichsen er nomineret til årets Fællesskabspris for projektet Stop Spild Lokalt, der på under et halvt år er vokset eksplosivt.

Idéen til Stop Spild Lokalt kom ved middagsbordet i hjemmet i Korsør. Gang på gang havde 17-årige HHX-studerende Rasmus Erichsen set familien smide overskydende mad ud.

”Det var ret ofte, at vi smed overskydende mad ud, som andre sikkert havde haft glæde af. Jeg havde før set folk lægge billeder på Facebook af mad, som folk kunne hente. Min idé var så at få det samlet i en Facebook-gruppe, der dækkede Korsør.”

Gruppen blev en realitet kort efter i september 2016. Her lægger folk billeder op af deres overskydende mad, som andre så kan byde ind på. Herefter står folk selv for at få maden afhentet. Modellen viste sig hurtigt at være en succes – og ganske kort efter begyndte folk at henvende sig til Rasmus for at oprette lignende grupper for deres egne byer.

Rasmus Erichsen står nu for en styregruppe, der sikrer, at der er en rød tråd i projektet, der siden er blevet en landsdækkende forening med 70 grupper, der har mere end 25.000 medlemmer. I enkelte byer er der også frivillige, der bringer maden ud til ældre og gangbesværede, der kan have svært ved selv at hente maden.

En to-trins- raket

Det der startede som en simpel ide, hvor private sammen kunne mindske madspild, har det udviklet sig. Ganske hurtigt stod det klart, at rigtig meget af det overskydende mad går til de mennesker, der har færrest ressourcer. ”En win-win”, som Rasmus formulerer det. I flere byer er der nu også lokale supermarkeder, der dagligt donerer deres overskydende grøntsager.

”Selvom vores udgangspunkt var at mindske madspild, så kunne vi hurtigt fornemme, at det i høj grad er folk med knappe ressourcer, der tager imod den overskydende mad – og der kommer stadig flere til,” fortæller Rasmus.

Med 70 grupper er Stop Spild Lokalt nu at finde i alle egne af landet, men der er stadig plads til endnu flere, mener Rasmus.

”Først skal vi have dækket hele landet – og derefter så kunne det da være sjovt at prøve at få det ud over landets grænser,” fortæller den unge idémager.