Vindere FSP 2020

1. Projekt Hjemløs, Hovedstaden

Projekt Hjemløs er en frivillig forening, som er Danmarks største weekendtilbud for hjemløse. Hver weekend serverer foreningen gratis mad og yder omsorg for hjemløse. Gitte Johansen er stifter af foreningen, som drives af hende selv og en gruppe dedikerede frivillige. Over fem år har foreningen reddet 130.772 kilo madspildsvarer fra supermarkeder, som fx. REMA 1000, og har omdannet dette til gratis måltider for de hjemløse.

 

2. Foreningen FISKEN, Hovedstaden

Foreningen FISKEN har eksisteret i 35 år, og er et åbent, gratis tilbud til alle børn og unge mellem 13 og 24 år. Hvert år opsøges FISKEN af 500 forskellige unge fra hele Storkøbenhavn. Fælles for de unge er, at de har forældre med ingen eller svag uddannelses- og arbejdsmarkedserfaring, enlige forældre, forældre på overførselsindkomst eller forældre med fysiske og psykiske diagnoser. Under sloganet ‘Alle unge har ret til et godt ungdomsliv’ vejleder foreningen unge til

et godt ungdomsliv uden misbrug og kriminalitet. Foreningen arbejder ud fra en anerkendende og motiverende tilgang til de unge.

 

3. SMILfonden, Danmark

SMILfonden er en organisation, som gør en kæmpe indsats for børn med kroniske og alvorlige sygdomme. SMILfonden har fokus på de børn, som ikke allerede er dækket af en organisation – og på de pårørende. Fonden skaber oplevelser, hvor familierne kan være sammen og få et pusterum, og samtidig møde familier i lignende situationer på tværs af landet. Bl.a. afholder fonden hvert år SMILsommercamps, hvor familierne kan holde ferie og være sammen på en anden måde end i deres hverdag, som er præget af tilbagevendende sygehusophold.

 

4. Maria Santana, Hovedstaden

Maria Santana har udviklet ideen om FodboldMotion - et fællesskab med lige dele bevægelse og socialt samvær for seniorer over 60 år. Maria Santana er kendt som en meget empatisk person, der giver stor opmærksomhed til sine deltagere og tilrettelægger niveauet, så alle kan være med. Ud over at være engageret i FodboldMotion er Santana blevet landstræner for det danske fodboldlandshold for kvinder med handikappet cerebral parese.

 

5. Mentorbarn, Syddanmark

Mentorbarn gør en unik indsats for børn, der er anbragt på børnehjem og er stiftet af Ditte Reedtz, som selv har været anbragt som barn. Mentorbarn har siden 2016 arbejdet for at kunne tilbyde børn, der er anbragt på børnehjem en frivillig, stabil, nær og ikke-betalt relation uden for børnehjemmet.

I samarbejde med socialrådgivere og pædagoger i kommunerne sikrer organisationen den bedste løsning for det enkelte barn og dets behov.

 

6. Fries before guys, Danmark

Nanna Hovgaard og Josephine Kuhn startede i 2016 podcasten ‘Fries Before Guys’, der handler om at være ung kvinde i 20’erne og alle de udfordringer og tabuer, der følger med. Gennem podcastens fire år har de udgivet mere end 160 episoder, og udgav også i 2019 samtalebogen ‘En som os’, hvor de hudløst ærligt deler ud af egne erfaringer. De er ambassadører for samtaletilbuddet ‘Ung på linje’ og arbejder med alt, hvad de foretager sig, for at repræsentere og påvirke en generation af unge uden skam over de svære følelser.

 

7. BABA, Danmark

BABA er et fællesskab for fædre, hvor frivillige styrker fædres deltagelse i børns liv og gennem dialogmøder forbedrer samarbejdet mellem fædre og børne- institutioner, skoler, SSP og socialforvaltning m.f. BABA har 150 frivillige fædre i
11 områder i Danmark. De frivillige tilbyder lokale fællesskaber for fædre, der har brug for det, og skaber en kultur, hvor fædre tør tale om svære ting. De frivillige vil nedbryde fordomme og deler viden om, hvorfor det er vigtigt, at man som far er der for sine børn, og inspirerer andre fædre til at være positivt til stede i deres børns liv. De frivillige taler 44 forskellige sprog og bruger mangfoldigheden til at skabe forståelse for, at en far, er en far – uanset baggrund, etnicitet, religion og uddannelses- og indkomstniveau.

 

8. Redi School Copenhagen, Hovedstaden

Redi School tilbyder kvinder af anden etnisk herkomst muligheden for at tilegne sig digitale kompetencer. Redi School lærer kvinderne at bruge IT-værktøjer og forstå deres funktion i moderne jobs med digitalt indhold og fremtidsudsigter. Redi School har vakt Europa Kommisionens næstformand, Margrethe Vestagers, interesse. Som formand for ‘Kommissær Gruppen om et Europa Klar til den Digitale Tidsalder’ har hun offentligt udtrykt sin glæde over og støtte til det stykke arbejde, skolen udfører med at tage en marginal gruppe med ind i den digitale tidsalder.

 

9. SABAAH, Danmark

SABAAH betyder “ny dag” eller “ny begyndelse” og er en forening, som arbejder for at forbedre vilkårene for LGBT+-personer med minoritetsetnisk baggrund. Derudover udbyder SABAAH det landsdækkende undervisningsprojekt ‘Outreach’, som retter sig mod udskolingen, ungdomsuddannelser, velfærdsprofessionelle fagpersoner, institutioner og studerende samt minoritetsetniske alliancegrupper. Undervisningsprojektet bygger bl.a. på normkritiske oplæg og øvelser, som udforsker normer og fordomme om køn og seksualitet i et minoritetsetnisk perspektiv. 

 

10. Publikumsprisen: Bobbie Nielsen, Syddanmark

Bobbie Nielsen er stifter af Facebookgruppen ‘Vi er til for at hjælpe hinanden’, hvor over 70.000 medlemmer på daglig basis hjælper hinanden, og hvor der samtidig gøres en enorm indsats for at bekæmpe mobning på nettet. Nielsen karakteriseres som et forbillede med en drivkraft, der smitter, hvorend han kommer. Nielsen har gennem flere år stået for forskellige events, som er målrettet socialt udsatte, blandt andet ‘Sommerrock med Kant’ i Fredericia, gaveuddelinger til jul og fødselsdage, mad og gaver til udsatte i hans lokalområde. Med sin enmandshær arbejder Nielsen på at gøre verden til et bedre sted.