To gange om måneden bytter eleverne fra Produktionshøjskolen i Brøndby deres klasselokale ud med et på det lokale ældrecenter. Her sidder beboerne klar til at få udført skønhedsbehandlinger af eleverne fra linjen Krop, stil og mode.

“I stedet for at lære eleverne at lakere negle på en dukke, tænkte jeg, at de da ligeså godt kunne øve sig på nogle rigtige mennesker. Så jeg tog kontakt til ældrecentret på den anden side af vejen og derfra fik vi hurtigt startet et samarbejde op”, forklarer Lisette Kaas, der er linjeleder på Produktionshøjskolen.

Idéen med samarbejdet er at udfordre eleverne både fagligt og personligt, så de er bedre rustet til at komme ud på arbejdsmarkedet. Men projektet indeholder også nogle vigtige dannelsesmæssige aspekter, forklarer Lisette:

“De ældre er en potentiel kundegruppe, der har nogle besværligheder, som eleverne skal lære at takle. Men det er også afgørende at vise eleverne, hvordan de kan bruge deres faglighed til at gøre noget godt for andre, samt at nedbryde nogle af de fordomme der eksisterer generationerne imellem ved at skabe nogle personlige bånd”.

“Nogle af eleverne har blåt hår og ring i næsen, men det lærer de ældre jo hurtigt at se ud over, når de får lakeret negle og der bliver snakket og hygget. Ligesom at de unge får et helt andet billede af ældre mennesker, når de først lærer dem at kende og hører nogle af alle deres livshistorier.

Lisette & Skønhedspigerne

Lisette Kaas, der er linjeleder på Produktionshøjskolen i Brøndby, modtog sammen med 3 af hendes elever Fællesskabsprisen 2017.

Samarbejdet har eksisteret siden 2009, og har ikke kun kunne måles i renere hud og flottere negle på plejehjemmet. Plejehjemmets ansatte kan tydeligt se effekten af Skønhedspigernes besøg:

“Ældrecentrets personale fortæller, at beboere slapper mere af, når vi har været på besøg og at nogle af dem ovenikøbet har brug for færre sovepiller og smertestillende, fordi velværen fra skønhedsbehandlingerne sætter sig i deres kroppe”, fortæller Lisette Kaas og afrunder:

“Det viser jo den direkte effekt af, hvad fysisk berøring og kontakt kan gøre for vores ældre borgere. Et lille tiltag, der gør en stor forskel. Det har også haft stor indflydelse på elevernes ønsker for fremtiden. Mange af dem beslutter sig for at få en uddannelse, hvor de kan arbejde med ældre mennesker – og dét varmer jo virkelig mit hjerte”.

Skønhedspigerne vandt Fællesskabsprisen i 2017.