Karsten B. Vester vandt Fællesskabsprisen 2018. Han er initiativtager til konceptet "virksomheder adopterer skoleklasser", hvor han i mange år har skabt robuste fællesskaber mellem skoleklasser og lokale erhvervsvirksomheder rundt omkring i landet. Formålet med initiativet er kort sagt at give eleverne viden og erfaring med arbejdsmarkedet, give dem gode rollemodeller, og ikke mindst vise dem, hvor de kan bruge de ting, som de undervises i, i skolen. I dag findes der over 50 adoptioner rundt omkring i Danmark. Fællesskaberne er fra 1. til 9. klasse. 

Hvordan var det at blive indstillet til Fællesskabsprisen 2018?
Det var en dejlig overraskelse og jeg blev stolt. Alle vil jo gerne have noget anerkendelse for det de laver.

Mit projekt var ikke ligefrem nyt da det vandt Fællesskabsprisen, men det havde ikke fået så meget omtale. Så det var bestemt en store ære og motivationsfaktor at blive indstillet til prisen. I lokalmiljøet blev der da også lagt mærke til, at man var blevet indstillet.

Hvordan var det at vinde Fællesskabsprisen 2018?
Det var rigtig stort at vinde Fællesskabsprisen. Det var både en stor oplevelse at være med til prisuddelingen, når man ser, hvem man er oppe imod. Så bliver man pludselig lidt ydmyg. Og det har også givet et selvtillidsboost til projektet, hvilket gør at det hele pludselig giver mening – når man bliver anerkendt for sin indsats. Og jeg har da også senere hen brugt Fællesskabsprisen som en slags markedsføring af mig selv og projektet.

Hvad er der sket siden sidst?
Det kører godt. Vi får hele tiden udbygget projektet med nye skoler og nye virksomheder. Dog er det svært, fordi vi ikke har nogen økonomisk rygdækning. Men vi har aldrig været så store, som vi er i dag og det går fremad – og det er jo det vigtigste!

Hvad er fællesskab for dig?
Det kan man jo næsten skrive en bog om. Fællesskab rummer så meget. Men umiddelbart tænker jeg, at det handler om at skabe noget eller gøre en forskel i fællesskab. Det handler om, at man indgår i relationer med andre mennesker, hvori der skabes et fælles formål. I forhold til vores projekt handler det om at klæde børn og unge på til at blive en aktiv medborger i samfundet,  hvor man bidrager med det, man kan. I et fællesskab handler det nemlig altid om at sige ”hvad kan jeg bidrage med?”, snarere end ”hvad får jeg ud af det?”

Karsten B Vester